BAHÇIVAN TULUMLARI
Bahçe iş elbisesi yada bahçıvan tulumları dediğimiz tulumlar genellikle bol kesimli ve uzun paçalı, farklı modelli, bazıları fermuarlı, askılı tulumlardır. Bahçıvan tulumlarının belden yukarıya doğru, yani bel ile göğüs kısmının arasında, göğüslük kısmı bulunur. Bahçıvan tulumlarının bu göğüs kısmında ayrıca küçük cepleri bulunur. Birbirinden farklı büyüklükte ve genişlikleri de farklı ebatlarda olabilen bu cepler içlerine küçük aletler ve eşyalar konulması için tasarlanmışlardır.
KOT - DENIM - JEANS - BAHÇIVAN TULUMLARI
Bahçıvan tulumlarının Amerikada icat edilmesinden ve orada çok beğenilip yaygın bir kullanım alanına sahip olmasından sonra buradan tüm dünyaya yayılmış ve ülkemize de gelmiştir.
Bahçıvan tulumlarının ilk modelleri genellikle kot (Denim, Jeans) kumaşlardan üretilmekteydi. Kot kumaşlar bilindiği üzere Amerika da çiftçilere ve kovboylara dayanıklı giysiler sunabilmek amacıyla icat edilmişlerdir. Daha sonra ise iş yaşamında kullanılan tüm işçi tulumları ve bahçıvan tulumları da ekseri mavi renkte üretilir olmuştur.
Denim kavramı Fransız Rhone vadisi Tissu de Nime ve Blue Jeans kavramı ise İtalyan Rivierasından Blue de Genes kelimelerinden gelmektedirJeans veya kot kumaşların gramajları ons ile belirtilir (İng. ounce, kısa: oz) genellikle 5 ile16 ons arasındadır. 10 ile 16 ons arasındaki daha ağır olan kot kumaşları kışlık, daha hafif olan kot kumaşları ise görece daha ince, yazlık kot bahçıvan tulumların üretiminde kullanılırlar. Kot kumaşlardan üretilen bahçıvan tulumlar, diğer kot ürünlerinde de genellikle olduğu gibi, taba renkli polyester iplikle dikilirler.
BAHÇIVAN TULUMLARININ KUMAŞ ÖZELLİKLERİ
Bahçıvan tulumları için gereken kot veya jeans kumaşların çözgü ipliğigenellikle mavi indigo boyalıdır. Bu boya türü kot kumaşlar için çok önemlidir. İpliğe sağlamlık verir ve yıkanarak çıkmaz. Kumaşın atkı ipliği ise genellikle boyanmamış, yani ham iplik çeşitlerindendir. Bahçıvan personel tulumlarının denim kumaşlarının dokunması çeşitli örgülerde gerçekleştirilir. Böylelikle birbirinden farklı görünümde ve hem sağlam hem de güzel denim kumaşlar ortaya çıkmaktadır.
AŞINMA:
Bahçıvan iş tulumu nun kot kumaşlarında, özellikle aşınmalara karşı dayanıklı olabilmeleri ve uzun süre kullanılabilmeleri için, çıkmayan indigo boya ve özel örgüler kullanılır. Bu örgü sistemlerinde iplikler dokunurken elde edilen kumaş birkaç katmandan oluşuyormuş gibi görünür. Bu özellik sayesinde bahçıvan tulumlarının kot kumaşlarının bir katmanı giyilmekten dolayı aşınsa bile, örneğin paça dizleri, diğer katman halen sağlam olduğundan kumaşta pek bir değişiklik olmayacaktır. Aşınmanın devam etmesi halinde bir alttaki kot katmanı zedelenecek fakat kumaşta buna rağmen bir çözülme meydana gelmeyecektir.
Bazı askılı tulumların önünde göğüs kısmından aşağıya doğru pantolon hizasına kadar fermuarlar bulunmaktadır. Bu fermuarlar sayesinde askılı tulumlar önden dikey olarak ortadan ikiye ayrıldığından tulumların askıları bağlı oldukları göğüs kısmındaki tokalardan veya düğmelerden çözmeye gerek kalmadan rahatlıkla giyilip çıkarılabilmektedirler. Örneğin çocukların, kayakçıların ve motorsiklet sporcularının tulumları bu şekilde üretilmektedir.
Kimi genel kullanım amaçlı tulumlar ise, bunlar ince keten, pamuklu, kot vb. kumaşlardan ve yazlık giysi olarak üretilen askılı tulumlar, dizlerin hemen üzerinde bitecek şekilde ve kısa paçalı (shortall) olarak üretilmişlerdir.
Bundan otuz yıl kadar öncesinde ise askıları kumaştan değil de gerçek elastik pantolon askılarından ve tuluma düğmelenmiş olarak üretilen kot kumaşlardan tulumlara rastlanmaktaydı. Elastik pantolon askıları arkadan birleştirilmiş haldeydi. Bu tulum askıları tulumu giyen kişinin oturmasıyla oluşan bolluktan dolayı askının omuzlardan düşmesini önlemek amacıyla Y şeklindeydi. Genellikle beyaz veya dikkat çekmeyen renklerde üretilen elastik tulum askıları tulumun altına giyilen gömlek, T-shirt, bluz veya kazak gibi giysilerle rahatça kombine edilebilmekteydi.
Bu tulumların göğüs kısımları ayrıca yatay dikilmiş bir fermuar ile ayrılabilir ve tercihen normal pantolon olarak da giyilebilmekteydi. Bu dönemdeki çoğu askılı tulumların belleri oldukça yüksek ve ayrıca geniş tutulmuştur ve tercihen bir kemer ile bel kısmına vurgu yapılarak giyilmekteydiler.
Fakat yine de tulumlar daha ziyade işçi tulumları şeklinde kaldılar. Bu klasik işçi tulumu modellerinin ön kısımlarında küçük şeylerin konulabileceği cepler her zaman bulunmaktadır.
İster profesyoneller için olsun ister gündelik giyim için olsun hepsinin sağ bacak kısmında aslında çekiçlerin saplarından geçirilerek asılması için düşünülen bir kumaş halka veya tornavida ve kalem gibi şeyler için ince uzun bir cep bulunmaktadır.
Sırt kısmının kürek kemikleri hizasından veya biraz aşağısından yatay olarak (bazen bir kumaş parçası ile) birleştirilen tulum askılarının omuzlardan düşmeleri engellenmektedir. Bu birleştirilmiş askılar artık tek parça olarak genişleyerek tulumun kalçasına kadar devam eder.
BAZI TİPİK ASKILI TULUMLAR
Kot veya denim bahçıvan tulumların kumaşları, genellikle pamuk ipliklerden üretilirler. Pamuğun yanı sıra polyester veya naylon, lycra ve viskon gibi ipliklerden ve bunların karışımlarından da üretilebilir bahçıvan tulumların kumaşları. Bahçıvan tulumlarının kumaşları pantolonlar ve montlarda da da kullanıldığı üzere genellikle 14 oz ile 15 oz Denim şeklindedir.
|