BAHÇIVAN TULUMLARI
BAHÇIVAN TULUMLARINDA LİKRA
Bazı bahçıvan tulumlarının kumaş türleri ise esnektir ve adına stretch veya likralı kot denmektedir. Bunun sebebi kumaş ipliklerinde kullanılan likra (lycra) iplikleridir. Normal pamuklu ipliklerin likralı olabilmesi için ipliklerin bükümü esnasında içine likralı iplikler de karıştırılmakta ve iplikler böylelikle elastik bir yapıya kavuşturulmaktadır.
BAHÇIVAN TULUMLARININ BOYASI İNDİGO
Küp boya tipindeki özel indigo boya ile yapılan kot kumaş boyamalarında ayrıca bir oksitlenme işleminin de gerçekleştirilmesi zorunludur. Bu boyama yönteminde iplikler halat haline getirilir ve boya teknelerinden geçirilir.
Fakat indigo boyalar normal boyalardan farklı özelliklere sahiptir ve boyar maddelerin liflere kolayca nüfuz etmemesi sebebiyle boyama işlemi birkaç farklı boyama teknesinde aralarda oksitleme yapılarak tekrar edilir. Denim bahçıvan tulumlarının üretileceği kumaşlar için gerekli ipliklerin tüm bu boyama ve oksitleme işlemleri için genellikle ortalama 8-10 boya teknesi ile ortalama sekiz saatlik bir süre gereklidir.
KIŞLIK BAHÇIVAN TULUMLARINDA KUMAŞLARIN YIKANMASI
BAHÇIVAN TULUMLARI KUMAŞININ YIKAMA AŞAMALARI
BAZI TİPİK ASKILI TULUMLAR
Bazı askılı tulumların önünde göğüs kısmından aşağıya doğru pantolon hizasına kadar fermuarlar bulunmaktadır. Bu fermuarlar sayesinde askılı tulumlar önden dikey olarak ortadan ikiye ayrıldığından tulumların askıları bağlı oldukları göğüs kısmındaki tokalardan veya düğmelerden çözmeye gerek kalmadan rahatlıkla giyilip çıkarılabilmektedirler. Örneğin çocukların, kayakçıların ve motorsiklet sporcularının tulumları bu şekilde üretilmektedir.
Kimi genel kullanım amaçlı tulumlar ise, bunlar ince keten, pamuklu, kot vb. kumaşlardan ve yazlık giysi olarak üretilen askılı tulumlar, dizlerin hemen üzerinde bitecek şekilde ve kısa paçalı (shortall) olarak üretilmişlerdir.
Bundan otuz yıl kadar öncesinde ise askıları kumaştan değil de gerçek elastik pantolon askılarından ve tuluma düğmelenmiş olarak üretilen kot kumaşlardan tulumlara rastlanmaktaydı. Elastik pantolon askıları arkadan birleştirilmiş haldeydi. Bu tulum askıları tulumu giyen kişinin oturmasıyla oluşan bolluktan dolayı askının omuzlardan düşmesini önlemek amacıyla Y şeklindeydi. Genellikle beyaz veya dikkat çekmeyen renklerde üretilen elastik tulum askıları tulumun altına giyilen gömlek, T-shirt, bluz veya kazak gibi giysilerle rahatça kombine edilebilmekteydi.
Bu tulumların göğüs kısımları ayrıca yatay dikilmiş bir fermuar ile ayrılabilir ve tercihen normal pantolon olarak da giyilebilmekteydi. Bu dönemdeki çoğu askılı tulumların belleri oldukça yüksek ve ayrıca geniş tutulmuştur ve tercihen bir kemer ile bel kısmına vurgu yapılarak giyilmekteydiler.
Fakat yine de tulumlar daha ziyade işçi tulumları şeklinde kaldılar. Bu klasik işçi tulumu modellerinin ön kısımlarında küçük şeylerin konulabileceği cepler her zaman bulunmaktadır.
İster profesyoneller için olsun ister gündelik giyim için olsun hepsinin sağ bacak kısmında aslında çekiçlerin saplarından geçirilerek asılması için düşünülen bir kumaş halka veya tornavida ve kalem gibi şeyler için ince uzun bir cep bulunmaktadır.
Sırt kısmının kürek kemikleri hizasından veya biraz aşağısından yatay olarak (bazen bir kumaş parçası ile) birleştirilen tulum askılarının omuzlardan düşmeleri engellenmektedir. Bu birleştirilmiş askılar artık tek parça olarak genişleyerek tulumun kalçasına kadar devam eder.
- Rinse Haşıl Sökme
Bazen denim kumaşlarda kırıklığı önlemek amacıyla yıkamaya geçilmeden önce bir çeşit özel unlu veya çirişli bir sıvı olan haşıl ile uygulama yapılır ve kumaşlar bazı maddelerden arındırılır.
- Taşlama veya Taş Yıkama
Bu yöntemde bahçıvan tulumlarının kumaşı sanayi yıkama makinelerinde ponza taşıyla arzu edilen renk elde edilinceye kadar yıkanır. Ponza taşı aynı zamanda kumaşa aşındırıcı bir etki yapar. Bu işleme tabi olmuş bahçıvan tulumları eskitilmiş bir optik görünüme sahip olur. Bu işlem daha düz kumaşlarda yumuşak bir dokunuş hissi yaratır.
- Rodeo
Bahçıvan tulumlarının kumaşlarına rodeocu görüntüsü de kazandırılabilir. Bunun için indigo boyalı kumaşlar özel kabinlere alınır ve burada bir çeşit ağartma işlemi uygulanır. Bu kabinlerde püskürtmeyle, örneğin sadece paçalar veya kalça kısımları için gibi, sadece istenen kumaş bölgeleri ağartılarak işlenmektedir.
- Power
Taşlama veya ponza taşı ile yıkamaya benzer. Taş yıkamadakine benzer şekilde, fakat bu sefer kimyasal katkılar eklenerek, mavi ile beyaz indigo arasındaki kontrast artırılmış olur. Böylelikle çok daha açık renklerde bahçıvan tulumları elde edilebilmektedir.
- Ağartma
Son aşama olarak uygulanan ağartma yönteminde kot veya denim kumaşlı bahçıvan tulumları için çeşitli kimyasallar kullanılmaktadır. Bu ağartma yönteminde kot veya denim kumaştan üretilen bahçevan tulumları nın renkleri buz mavisi denen renge dönüşmektedir.
|