TULUM 01

TULUM 01
 

ÜRÜN : TULUM

MALZEME . GABARDİN KUMAŞ 16*12

ÖZELLİKLER : TEK RENK STANDART

 TULUMLAR

 

Tulumlar, pantolonun özel bir çeşidi olan ve ön kısmında bulunan göğüslük parçaları ile göğsü örten işelbisesi giysi türlerindendir. Tulumların arka kısımlarında pantolon askılarına benzer askılar bulunur. Tulumların bu askıları sırttan başlayıp omuzdan aşarak ön kısımdaki göğüslük parçasına tutturulmuşlardır. Tulumların askılarının uzunlukları kişiye göre ayarlanabilmektedir. Tulumların göğüslüklerinde çoğu kez cepler bulunmaktadır. Çeşitli işlerde ve farklı amaçlar için üretilen tulumların yanlarında da farklı büyüklükte birçok cep bulunabilmektedir. Genellikle paçaları normal uzunlukta olan bu tür tulumlara ülkemizde BAHÇIVAN TULUM veya ASKILI TULUM denmektedir.

 

TULUMLARIN İCADI

 

BAZI TİPİK ASKILI TULUMLAR

Tulumlar aslında Amerika Birleşik Devletleri nde icat edilmişlerdir. Tulumların ilk modelleri özellikle çiftçiler ve tarım işçileri tarafından giyilmekteydi. Bu tulumlar kot (jeans) kumaşlardan üretilen işçi tulumlarıydı. Amerika da bu tür tulumlara overall denilmektedir. Pratik ve sağlam olan kot kumaştan üretilmiş tulumlar yaygınlaşarak diğer iş alanlarında da kullanılmaya başlanmıştır. Farklı kumaşlardan da olsa genellikle mavi renkte üretilir tulumlar. Fakat günümüzde özellikle boyacı lar genellikle beyaz tulumları tercih ederler.

 

Bazı askılı tulumların önünde göğüs kısmından aşağıya doğru pantolon hizasına kadar fermuarlar bulunmaktadır. Bu fermuarlar sayesinde askılı tulumlar önden dikey olarak ortadan ikiye ayrıldığından tulumların askıları bağlı oldukları göğüs kısmındaki tokalardan veya düğmelerden çözmeye gerek kalmadan rahatlıkla giyilip çıkarılabilmektedirler. Örneğin çocukların, kayakçıların ve motorsiklet sporcularının tulumları bu şekilde üretilmektedir.

 

Kimi genel kullanım amaçlı tulumlar ise, bunlar ince keten, pamuklu, kot vb. kumaşlardan ve yazlık giysi olarak üretilen askılı tulumlar, dizlerin hemen üzerinde bitecek şekilde ve kısa paçalı (shortall) olarak üretilmişlerdir.

 

Bundan otuz yıl kadar öncesinde ise askıları kumaştan değil de gerçek elastik pantolon askılarından ve tuluma düğmelenmiş olarak üretilen kot kumaşlardan tulumlara rastlanmaktaydı. Elastik pantolon askıları arkadan birleştirilmiş haldeydi. Bu tulum askıları tulumu giyen kişinin oturmasıyla oluşan bolluktan dolayı askının omuzlardan düşmesini önlemek amacıyla Y şeklindeydi. Genellikle beyaz veya dikkat çekmeyen renklerde üretilen elastik tulum askıları tulumun altına giyilen gömlek, T-shirt, bluz veya kazak gibi giysilerle rahatça kombine edilebilmekteydi.

Bu tulumların göğüs kısımları ayrıca yatay dikilmiş bir fermuar ile ayrılabilir ve tercihen normal pantolon olarak da giyilebilmekteydi. Bu dönemdeki çoğu askılı tulumların belleri oldukça yüksek ve ayrıca geniş tutulmuştur ve tercihen bir kemer ile bel kısmına vurgu yapılarak giyilmekteydiler.

 

Fakat yine de tulumlar daha ziyade işçi tulumları şeklinde kaldılar. Bu klasik işçi tulumu modellerinin ön kısımlarında küçük şeylerin konulabileceği cepler her zaman bulunmaktadır.

 

İster profesyoneller için olsun ister gündelik giyim için olsun hepsinin sağ bacak kısmında aslında çekiçlerin saplarından geçirilerek asılması için düşünülen bir kumaş halka veya tornavida ve kalem gibi şeyler için ince uzun bir cep bulunmaktadır.

 

Sırt kısmının kürek kemikleri hizasından veya biraz aşağısından yatay olarak (bazen bir kumaş parçası ile) birleştirilen tulum askılarının omuzlardan düşmeleri engellenmektedir. Bu birleştirilmiş askılar artık tek parça olarak genişleyerek tulumun kalçasına kadar devam eder.